На ЮУАЕС запрацювала система візуалізації даних з радіаційного захисту

У кінці січня 2018 року на Южно-Українській АЕС введено в дію систему візуалізації даних з радіаційного захисту. На трьох великих моніторах, розміщених у контрольованій зоні атомної станції, демонструються мультимедійні файли на тему радіаційного захисту. Нову систему візуалізації впроваджено в рамках виконання рекомендацій місії ВАО АЕС стосовно посилення роботи з нерозповсюдження радіоактивного забруднення. 

«Досвід візуалізації даних з радіаційного захисту широко поширений у розвинутих «атомних» країнах.  В Україні його застосовано вперше,  – розповідає начальник цеху радіаційної безпеки ЮУАЕС Володимир Бояріщев. – Я познайомився з цією практикою  під час місії технічної підтримки на болгарській атомній станції Козлодуй. Запроваджуючи її в себе, ми хочемо підвищити культуру виробництва та культуру радіаційної безпеки. Сподіваємося також на зниження доз опромінення персоналу під час проведення планово-попереджувальних ремонтів енергоблоків».

Монітори нової системи візуалізації встановлено поряд з центральним щитом радіаційного контролю на блоці №3, щитом радіаційного контролю та приміщенням для отримання дозиметрів першої черги АЕС (включає блоки №№1,2). Місця їх розташування вибрано не випадково. Тут з мультимедійними матеріалами може познайомитися максимальна кількість персоналу.

«За допомогою візуалізації ми прагнемо наочно показати та допомогти людині зрозуміти, чим загрожує недотримання правил. А постійна демонстрація мультимедійних файлів має на меті привести до готовності їх виконувати на підсвідомому рівні», – підкреслює Володимир Бояріщев.

Сьогодні на моніторах системи візуалізації представлено презентації, які готуються до кожного засідання ради ALARA. Такий підхід дозволяє познайомити з інформацією, що розглядається радою, практично всіх, хто працює в контрольованій зоні АЕС. У постійному режимі також демонструються фільми щодо нерозповсюдження радіаційного забруднення, правил проходження санпропускників. Нині формуються плани підготовки нових навчальних демонстраційних матеріалів.

ALARA – один з основних критеріїв радіологічного захисту. Основним принципом ALARA є зниження дозових навантажень персоналу до настільки низького рівня, наскільки це може бути досягнуто з урахуванням економічних і соціальних чинників. На ЮУАЕС принцип ALARA було запроваджено 2001 року. З моменту затвердження «Програми ALARA» на підприємстві реалізуються організаційно-технічні заходи щодо зниження дозових навантажень на персонал. Хід їх виконання щокварталу контролюється на засіданнях ради ALARA.

Прес-служба ЮУАЕС