Ядерний регулятор Швеції ділиться досвідом роботи з громадськістю

У Шведському органі з радіаційної безпеки (SSM) Сара Брандт Заріч  працює більше двох років. Займається Сара наповненням офіційного веб-сайту організації, а також сторінок SSM у соціальних мережах. Будучи представницею відділу комунікацій, Сара чудово знає, як важливо для ядерного регулятора налагодження контакту з людьми.

«Місія SSM – захищати суспільство Швеції від небезпечного впливу радіації. Нашу місію дуже важко виконувати без відповідного рівня довіри», – стверджує Сара.

Про структуру ядерного регулятора Швеції, основні завдання та пріоритети, а також непересічну роль встановлення діалогу з громадськістю редакція веб-сайту Uatom.org спілкувалася з веб-редактором Шведського органу з радіаційної безпеки Сарою Брандт Заріч.

Сара Брандт Заріч, веб-редактор Шведського органу з радіаційної безпеки

– Саро, розкажіть нашим читачам, яка структура Шведського органу з радіаційної безпеки? До якого департаменту належите Ви?

Шведський орган з радіаційної безпеки у своїй структурі має п’ять департаментів, а також Секретаріат міжнародного співробітництва.

Серед департаментів є такі: Департамент з безпеки АЕС, Департамент поводження з радіоактивними матеріалами, Департамент радіаційного захисту, Департамент з розвитку та Департамент організаційних послуг.

Я представляю відділ комунікацій, що належить до Департаменту з розвитку. Окрім нашого відділу, в його складі: юридичний відділ, відділ досліджень, а також відділ внутрішньої безпеки.

Сказати відверто, працює наша команда дуже злагоджено. Відділ у нас невеликий – всього сім чоловік. Розподіл обов’язків такий: двоє співробітників – фахівці зі стратегічного розвитку; один – займається зв’язками зі ЗМІ, готує новини, відповідальний за кризову комунікацію; ще один – працює з внутрішніми мережами й графічним дизайном. Також маємо у відділі нашого очільника та перекладача. Залишаюся я. Моя зона відповідальності – наповнення офіційного веб-сайту SSM, сторінок у соціальних мережах, а також участь у інших проектах з комунікацій.    

– Скільки всього людей працює у SSM?

– Загалом в SSM працює близько 300 осіб.

– Яка місія SSM? Найважливіші завдання й пріоритети?

Місія SSM – захищати суспільство Швеції від небезпечного впливу радіації, сьогодні та у майбутньому. Також SSM надає експертну та фінансову підтримку міжнародним проектам. 

SSM покликаний забезпечувати ядерну та радіаційну безпеку на об’єктах атомної енергетики Швеції завдяки трьом інструментам: законотворчій діяльності, регуляторному нагляду та ліцензуванню. Разом із тим, SSM опікується питаннями безпечного поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами; здійснює нагляд за роботою медичних закладів, пильну увагу приділяючи безпечному проведенню рентгенівських діагностик; організовує навчально-просвітницьку діяльність з суспільством щодо впливу на організм природніх джерел радіоактивного випромінювання.

Кому підконтрольний SSM? Хто призначає генерального директора й на який термін?   

– Генерального директора призначає уряд. Діючого, Матса Перссона (Mats Persson) було призначено на період до кінця 2018 року.  

Відповідно до рішення уряду Швеції, станом на кінець жовтня 2018 року SSM буде розділено на два офіси: штаб-квартира регулятора й кілька підрозділів будуть переміщені до міста Катрінахолм, усі інші – залишаться у Стокгольмі. Частина колективу організації разом із генеральним директором переїдуть зі Стокгольму до Катрінахолму.     

Матсу Перссону було поставлено завдання – подбати про реорганізацію SSM та переїзд. Він перебуватиме на своїй посаді до тих пір, поки не завершить цей процес.

Навіщо це уряду?

– Рішення було політичним. Уряд хоче продемонструвати, що належної уваги приділяють розвитку не лише столиці чи інших великих міст, а й околиць, одним із невеличких міст яких є Катрінахолм.

Яким чином Швеції вдається забезпечити політичну та фінансову незалежність ядерного регулятора?

Про свою діяльність SSM звітує Міністерству навколишнього середовища Швеції. Але рішення щодо завдань та бюджету SSM приймаються урядом та парламентом. Тому, це жодним чином не впливає на незалежність ядерного регулятора. SSM усі рішення приймає незалежно, з питань, що належать до його компетенції.  

Бюджет SSM складає понад 400 мільйонів шведських крон в рік.

Саро, розкажіть про Національну метрологічну лабораторію?

Національна метрологічна лабораторія також входить до складу SSM. Спеціалісти лабораторії проводять метрологічні дослідження, займаються калібруванням обладнання, що використовується у радіотерапії, рентгенодіагностиці та в цілях радіаційного захисту.

– Чи важлива для SSM співпраця з громадськими організаціями та ЗМІ? 

– Як представниця відділу комунікацій, можу з упевненістю сказати – дуже важлива. Адже громадські організації й ЗМІ – незамінна ланка в процесі донесення інформації до широкого кола громадськості.

– Наскільки популярний шведський регулятор серед медіа? 

– Це залежить від специфіки події, на яку ми кличемо ЗМІ або ж про яку пишемо прес-реліз.

Думаю, для кожного регулятора добре, коли він впізнаваний. SSM, мабуть, не є найвідомішою держструктурою Швеції. Проте, та аудиторія, яку ми вже маємо – нам довіряє.

Окрім комунікації зі ЗМІ, для SSM дуже важливе спілкування з пересічними громадянами напряму. Ми часто робимо це через громадські інформаційні кампанії з питань захисту населення від радону та ультрафіолетового випромінювання.

– А чому SSM приділяє значну увагу питанням захисту від радону?

– Фахівці SSM підрахували, що радон у житлових будинках викликає близько 500 випадків раку легенів в рік у Швеції. Потрапляти в приміщення радон може через землю, будівельні матеріали, побутову воду. І вимірювання – це єдиний шлях ідентифікації цього радіонукліду.  

Така ситуація SSM турбує, тож, ми всіляко сприяємо її покращенню. Щороку в період з першого жовтня до кінця квітня муніципалітети, а також профільні компанії Швеції проводять для населення вимірювання радону в житлових будинках. Також, індивідуальні вимірювальні прилади можна придбати самостійно і встановити їх у своєму помешканні. SSM допомагає популяризувати такі попереджуючі заходи, організовує інформаційні кампанії у соціальних мережах та офлайн.

– Які соціальні мережі використовуєте?

– Маємо дві сторінки у Facebook. Одна – присвячена питанням радону, інша – захисту від ультрафіолетового випромінювання.

Також маємо сторінки на Twitter та YouTube, плюс – кілька безкоштовних додатків на Apple store та Google Play. Завдяки першому додатку, наприклад, легко можна визначити свою особисту вразливість до ультрафіолетового випромінювання. Цей додаток допоможе щоденно контролювати індекс ультрафіолетового випромінювання: смартфон сам сповіщатиме, як довго вам можна перебувати на сонці. Другий додаток – це книга про загрозу сонячного випромінювання для маленьких дітей.  

– Розкажіть, як у SSM відбувається налагодження внутрішніх комунікацій?

– Для SSM налагодження внутрішніх комунікацій не менш важливо, аніж зовнішній PR.

З найбільш цікавих заходів за напрямом – інформаційні зустрічі з генеральним директором. Відбувається це приблизно раз на місяць. Матс Перссон готує презентацію для всього колективу SSM, після її завершення – триває спільне обговорення найважливіших питань організації. У рамках цих зустрічей попросити слова може кожен бажаючий.

Також популярністю у SSM користуються внутрішні мережі. Все ж, думаю, вони стануть ще більш вживаними після реорганізації та переїзду до Катрінахолму.

Саро, які цікаві проекти впроваджуватимете у 2018 році?

– Будучи веб-редактором SSM, хотілося б відмітити, що цьогоріч нами був запущений новий веб-сайт організації. До цього ми провели низку досліджень, які показали, що у відвідувачів сайту виникають проблеми з пошуком необхідної їм інформації. Причиною тому – не дуже зручна структура веб-сайту. Ми вирішили змінити ситуацію й запустили новий сайт із вдосконаленою структурою та дизайном.

Веб-сайт постійно вдосконалюється й розбудовується як за наповненням, так й за функціональністю. Наша мета – зробити його ще більш функціональним, краще наповненим й легким у навігації, так би мовити, створити веб-сайт найвищого ґатунку. Ще одна мета – зробити його максимально зручним для читачів.   

Редакція веб-сайту Uatom.org