Держатомрегулюванням активізовано кризовий центр у рамках міжнародних тренувань за сценарієм важкої аварії на АЕС Пакш в Угорщині

О 05:30 ранку за київським часом 21 червня розпочалося міжнародне тренування МАГАТЕ формату ConvEx-3 за сценарієм умовної важкої аварії на АЕС Пакш в Угорщині. З метою тестування та перевірки функціонування міжнародної системи аварійної готовності – розіграно важку аварію з відмовами обладнання одночасно на першому та другому енергоблоках АЕС.

У тренуваннях в режимі реального часу та фактичних погодних умов беруть участь фахівці Державної інспекції ядерного регулювання України, експерти з реакторної та радіаційної безпеки Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ). Вони  здійснюють взаємодію із МАГАТЕ, компетентними органами сусідніх країн,  Департаментом реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС), Українським гідрометеорологічним центром, іншими органами виконавчої влади та службами радіаційної безпеки вітчизняних АЕС для оперативної оцінки та прогнозу розвитку ситуації на «аварійній АЕС».

Тренування формату ConvEx-3 проводяться МАГАТЕ раз на три-п’ять років. Це дає можливість виявити недоліки в національних та міжнародних системах реагування на надзвичайні ситуації з метою їх усунення.

Начальник відділу аварійної готовності та радіаційного захисту Держатомрегулювання Тетяна Кутузова звертає увагу, що усі вправи за тренуванням стосуються механізмів інформаційного обміну та процедур реагування і є симуляцією, тобто не несуть жодних ризиків та небезпек для населення, навколишнього середовища, майна, установок та суспільної безпеки. Разом з тим, вони вперше у такому широкому форматі за участі 82 країн світу та 11 міжнародних організацій відбуваються у реальному режимі часу протягом двох діб за фактичними погодними умовами.

За повідомленням Агентства з атомної енергії Угорщини, що надійшло приблизно о 8 годині ранку до Інформаційно-кризового центру Держатомрегулювання в рамках міжнародної системи обміну інформацією, на першому та другому енергоблоках АЕС Пакш виникли проблеми з протікання теплоносія, відведенням тепла від ядерного палива одночасно двох реакторів,  відмовами іншого технологічного обладнання. Ситуація була кваліфікована як аварія на майданчику установки, що має тенденцію розвитку у загальну аварію із загрозою транскордонного впливу для 28 країн на відстані до 1000 км. Представники Агентства з атомної енергії Угорщини в своєму повідомленні запевнили, що персоналом АЕС Пакш ведуться роботи з усунення аварії, разом з тим, Угорщина звернулась за допомогою до МАГАТЕ та інших країн.

За рішенням виконуючого обов’язки Голови Держатомрегулювання Бориса Столярчука вже о 08:05 розпочалась активізація Інформаційно-кризового центру й скликано кризисний штаб. Про  інцидент на АЕС Пакш «умовно за тренуванням» повідомлено Державну службу України з надзвичайних ситуацій та Український гідрометеорологічний центр.

Виконуючий обов’язки Голови Держатомрегулювання Борис Столярчук

До 09:00 представники кризисного штабу прибули в офіс Інспекції й розпочали за встановленими процедурами виконання  робіт з оцінки ситуації та прогнозування впливу аварії на територію України з метою інформування ДСНС та вироблення узгодженої стратегії для радіаційного захисту населення, що може опинитись у зоні впливу транскордонної ядерної аварії.

Голова кризисного штабу Борис Столярчук дав розпорядження ДП НАЕК «Енергоатом» перевести системи АСКРО навколо АЕС України в режим посиленого радіаційного контролю для відслідковування атмосферного переносу. У той же час в Інформаційно-кризовому центрі Держатомрегулювання застосовано систему підтримки прийняття рішень RODOS. Дані прогнозу погоди засвідчили про відсутність ризику поширення впливу «умовної аварії» на територію України. Разом з тим, характер розвитку ситуації на АЕС Пакш свідчить про зростання рівнів радіаційного забруднення у південному напрямку, що може нести потенційну загрозу для громадян, які на цей час перебувають в Угорщині та на Балканах.

За результатами оцінки ситуації кризовим штабом підготовлено повідомлення для громадськості та ЗМІ про інцидент на АЕС. Також надіслано рекомендації ДСНС щодо необхідності посилення радіаційного контролю на західному кордоні України, приведення у готовність мобільних засобів радіаційної розвідки у регіонах потенційного впливу транскордонної аварії.

За результатами обміну інформацією та порівнянням моделей прогнозованого викиду експерти з радіаційного захисту рекомендують також посилити контроль за вмістом радіонуклідів у продуктах харчування, що можуть постачатись із зони «аварійного впливу».

Тренування ConvEx-3 триватимуть дві доби.

За подальшим перебігом подій слідкуйте на нашому сайті.

Редакція веб-сайту Uatom.org