Спільне засідання громадських рад Держатомрегулювання та ДАЗВ – проведено

19 жовтня відбулося спільне засідання громадських рад при Державній інспекції ядерного регулювання та Державному агентстві України з управління зоною відчуження (ДАЗВ).

Відкрив засідання Голова громадської ради ДАЗВ Віталій Дем’янюк: «Для нас сьогоднішній захід – прецендент, таке засідання ми проводимо вперше. Зізнаюсь відверто, ініціатива надійшла від громадської ради Держатомрегулювання. Ми підтримали, адже маємо багато спільних проблемних питань».

SONY DSC

Першим питанням стало обговорення «Стратегії подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та відродження територій, що зазнали радіаційного забруднення».

«Наразі проект стратегії розміщено на веб-сайті ДАЗВ», – повідомила завідувач сектору з питань захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ДАЗВ Світлана Сова. – «Крім того, проект було надіслано на розгляд до центральних органів виконавчої влади та обласних державних адміністрацій. Проект – доволі складний, офіційна позиція ЦОВ для нас – дуже важлива. На жаль, далеко не всі ЦОВ відреагували належним чином: лише одиниці надіслали пропозиції та зауваження. А це може вплинути на якість підготовленого документу».

SONY DSC

Детально обговоривши питання, було вирішено, що після одержання від усіх ЦОВ зворотнього зв’язку й гідного доопрацювання стратегії,  винести її на погодження громадських рад Держатомрегулювання та ДАЗВ. Потім надсилати на погодження до центральних органів виконавчої влади.

Друге питання було присвячене проблемній ситуації з «Південенергомонтаж», викликаній незаконними діями третіх осіб.

«Цьогоріч це вже друга атака на стратегічно важливі підприємства ядерної енергетики. Перший інцидент – всім добре відоме блокування рахунків НАЕК «Енергоатом», нині другий – рейдерське захоплення «Південенергомонтаж», – зауважила директор з питань інформації та зв’язків з громадськістю Асоціації «Українськи ядерний форум» Ольга Кошарна.

За її словами, «Південенергомонтаж» – підприємство з багатою історією, що займається промисловим будівництвом. Серед здобутків – участь у спорудженні 15 енергоблоків України. Наразі «Південенергомонтаж» працює над проектом будівництва сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2) у зоні відчуження.

SONY DSC

«Підприємство має всі технологічні і промислові передумови для того, щоб виграти тендер на спорудження централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Проте, наразі через рейдерське захоплення – рахунки «Південенергомонтаж» заблоковані», – наголосила Ольга Кошарна. – «Кримінальну справу порушено. Все ж для сприяння розслідуванню Асоціацією «Українськи ядерний форум» підготовлено офіційне звернення до Національного антикорупційного бюро України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ та Міністерства юстиції».

До обговорення долучився Голова громадської ради ДАЗВ Віталій Дем’янюк: «Питання насправді є дуже важливим, про ситуацію вже повідомлено Президента України. Річ у тім, що через рейдерське захоплення підприємства, може бути відкладений термін введення в експлуатацію СВЯП-2. А це в свою чергу призведе до значних комерційних втрат, оскільки доведеться продовжувати термін експлуатації СВЯП-1».

SONY DSC

Заслухавши всіх бажаючих, представники обох громадських рад одноголосно підтримали позицію Асоціації «Український ядерний форум» й долучились до підписання звернення на НАБУ, СБУ, МВС та Мін’юст. Виконавчий директор Національного екологічного центру України Юрій Урбанський порадив Держатомрегулюванню, за прикладом ДАЗВ, також підготувати офіційний лист на вищезазначені структури.

Третє питання було присвячено розробці Державної екологічної програми поводження з радіоактивними відходами (РАВ) та відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП)».

SONY DSC

«У 2011 році в Європейському Союзі було прийнято Директиву 2011/70/Євратом, за якою всі країни-члени ЄС зобов’язувались розробити національні програми поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом. У Директиві чітко прописано, що програми повинні охоплювати все ВЯП, що існує на території держави», – повідомив Голова Держатомрегулювання Сергій Божко.

На сьогодні ситуація склалась таким чином, що в Україні діє Державна екологічна програма поводження з радіоактивними відходами, якою опікується ДАЗВ. У 2017 році термін дії програми закінчується. Державної екологічної програми поводження з відпрацьованим ядерним паливом, що охоплює ВЯП з усіх ядерних установок (АЕС, дослідних реакторів тощо) – в Україні немає. Міністерство енергетики та вугільної промисловості України не наважилося взяти на себе розробку цієї програми.

Зважаючи на Указ Президента України від 13.04.16 № 141/2016 щодо розробки національної програми поводження з ВЯП вітчизняних АЕС з урахуванням Директиви Ради 2011/70/EURATOM від 19 липня 2011 року, – створення програми є наразі пріоритетним питанням.

«Держатомрегулювання спільно з ДАЗВ готові взяти відповідальність на себе. Ведуться перемовини щодо підтримки з боку МАГАТЕ у розробці спільної програми»,  – доповнив Сергій Божко.

Представники громадських рад ініціативу ДАЗВ і Держатомрегулювання підтримали. Віталій Дем’янюк додав, що розробка програми значно сприятиме сегрегації Фонду РАВ і його правильному функціонуванню.

SONY DSC

Також на засіданні обговорювалось питання здійснення процедур контролю радіаційної безпеки при введенні в експлуатацію Нового безпечного конфайнменту «Арка» в зоні відчуження та результати проведення громадських слухань з приводу продовження терміну експлуатації другого енергоблоку  ЗАЕС.

SONY DSC

Редакція веб-сайту Uatom.org