Про виявлення у незаконному обігу радіоактивних матеріалів

Державна інспекція ядерного регулювання України спільно з іншими міністерствами, відомствами та організаціями України продовжує здійснення низки заходів, направлених на виявлення у незаконному обігу радіоактивних матеріалів, їх вилучення  та розміщення для відповідного безпечного зберігання.

У квітні 2016 року в с.Василівка, Сумської області неподалік залізничної колії був виявлений контейнер округлої форми з попереджувальними написами про радіаційну небезпеку. За результатами обстеження, проведеного радіологічною лабораторією ДУ «Сумський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України», було встановлено, що металевий предмет є захисним контейнером, що містить збіднений уран, для зарядження та перезарядження шлангових гамма дефектоскопів типу «Гаммарид». Ще один гамма дефектоскоп «Гаммарид» 170/400 був знайдений у квітні 2016 року у лісосмузі міста Кривий Ріг, Дніпропетровської області. Вжитими заходами виявлені небезпечні прилади були перевезені на державні спеціалізовані підприємства ДК «УкрДО «Радон» для подальшого зберігання.

=_UTF-8_B_UE00NzhpbWFnZTAwMi5qcGc=_=

Гамма дефектоскоп «Гаммарид», м. Кривий Ріг

Також, у квітні 2016 року до двох років позбавлення волі (умовно) був засуджений громадянин України, житель м. Бердянськ, який незаконно зберігав у гаражному приміщенні авіаційні радіоізотопні сигналізатори обледеніння РІО-3, що містять радіоактивний ізотоп стронцій-90 + іттрій-90.

Протягом першого кварталу 2016 року мали місце випадки вилучення із незаконного обігу радіаційно забрудненого металобрухту на металургійних підприємствах України. Дирекцією оброблення та перевезення пошти м. Києва УДППЗ «Укрпошта» були вилучені поштові відправлення, потужність еквівалентної дози яких (гамма-випромінювання) перевищувала контрольні рівні, затверджені Головним державним санітарним лікарем м.Києва. Предмети – годинники, компаси тощо передані на зберігання Державному спеціалізованому підприємству «Київський Державний міжобласний спецкомбінат» ДК УкрДО «Радон».

За матеріалами прес-служби Держатомрегулювання