У Вашингтоні завершився саміт з ядерної безпеки

Прихильність меті нерозповсюдження ядерної зброї і її знищення, а також мирного використання ядерної енергії висловили у підсумковому комюніке учасники міжнародного саміту з ядерної безпеки. Зустріч завершилася у п‘ятницю у Вашингтоні. На ній вирішено створити Контактну групу, яка координуватиме спільні зусилля.

Президент США Барак Обама завив:

“У світі усе ще залишається великий обсяг ядерних і радіоактивних матеріалів, які потрібно убезпечити. Світові запаси плутонію зростають, у деяких країнах розширюється арсенал ядерної зброї, особливо тактичної зброї невеликих розмірів, яку легше вкрасти.

Сьогодні я запрошую усі нації, представлені на цьому саміті, долучитися до широкої дискусії серед представників розвідки і служб безпеки щодо покращення обміну інформацією між нашими країнами. Для того, щоб попередити усі види терактів, особливо ті, у яких можуть використати зброю масового знищення”.

У саміті взяли участь представники 52 країн, а також ООН, Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ) та Інтерполу. Тим часом на вулицях американської столиці зібралися групи демонстрантів. Деякі з них закликали до припинення розробки ядерної зброї, інші виступали проти окупації Тибету Китаєм, треті – критикували уряд Індії за порушення релігійних свобод сикхів.

Євроньюз