МАГАТЕ провела на Рівненській АЕС дві інспекції

Цього тижня на проммайданчику Рівненської АЕС інспекторами МАГАТЕ здійснено дві інспекції – планову та неоголошену. Інспекції МАГАТЕ на РАЕС відбуваються відповідно до Угоди між Україною і МАГАТЕ про непоширення ядерної зброї, яка була підписана у 1995 році. В ході інспекцій проводиться перевірка щодо використання ядерних матеріалів у мирних цілях.

raes2205

МАГАТЕ провела на Рівненській АЕС дві інспекції

У зв’язку із завершенням планово-попереджувального ремонту енергоблоку №2 інспектори МАГАТЕ Юнічі Хіго та Растіслав Хайдушек 19 травня під час планової інспекції перевірили паливо у басейні витримки, опломбували плити перекриття басейну витримки, транспортний канал, ковпак реактора енергоблоку. Інспекторами на енергоблоці №1 було здійснено перевірку працездатності телекамер, а також проведено заміну печаток на телекамерах систем відеоспостереження встановлених при попередніх інспекціях. Інспектори провели інвентаризацію свіжого ядерного палива у сховищі енергоблоків №1, 2.

20 травня у рамках неоголошеної інспекції Юнічі Хіго та Растіслав Хайдушек провели контроль свіжого ядерного палива у сховищі енергоблоків № 3, 4. Спеціалістами РАЕС були підготовлені та передані документи інспекторам для проведення інвентаризації ядерного палива.

Як повідомив начальник лабораторії ядерного палива відділу ядерної безпеки РАЕС Борис Ястремський, обидві інспекції пройшли успішно – зауважень з боку інспекторів не було.

Усі роботи виконувались у присутності державного інспектора з ядерної безпеки на РАЕС.

Нагадаємо, попередня інспекція МАГАТЕ на РАЕС відбулася минулого місяця та стосувалася контролю за обліком малих кількостей ядерних матеріалів.

Довідка. Рівненська атомна електростанція (РАЕС) розташована на північному заході Рівненської області. На РАЕС експлуатуються чотири енергоблоки сумарною потужністю 2 835 МВт: блок №1 (ВВЕР-440) потужністю 420 тис. кВт з 1980 року, блок №2 (ВВЕР-440) потужністю 415 тис. кВт з 1981 року, блок №3 (ВВЕР-1000) потужністю 1 млн. кВт з 1986 року, блок №4 (ВВЕР-1000) потужністю 1 млн. кВт з 2004 року.

Урядовий портал [http://www.kmu.gov.ua/control/publish/article?art_id=248177655] 22/05/2015