Чорнобильська АЕС досягла важливої виробничої віхи

Державна інспекція ядерного регулювання України видала окремий дозвіл на реалізацію робіт у відповідності до Програми етапу ОЗтаК. Це означає, що Чорнобильська АЕС завершує діяльність з припинення експлуатації та офіційно переходить до етапу зняття з експлуатації.

chnpp0421

Чорнобильська АЕС досягла важливої виробничої віхи

Дозвіл видано згідно умов державної ліцензії на ЗЕ № 000040 від 22 березня 2010 р., отриманої ДСП ЧАЕС на підставі затвердженого Проекту етапа остаточного закриття та консервації (ОЗтаК). Головною та необхідною умовою отримання такого дозволу є визнання органом державного регулювання значного прогресу планування процесу зняття з експлуатації ЧАЕС та успішна робота по звільненню блоків ЧАЕС від відпрацьованого ядерного палива та розміщення його у спеціальному сховищі для безпечного зберігання – СВЯП-1.

Проект пройшов Комплексну державну експертизу. У відповідності до законодавства України, по проекту ОЗтаК у 2013 році відбулися громадські слухання, в яких взяли участь всі зацікавлені особи та організації. За підсумками слухань громадськість схвалила заплановані в рамках ОЗтаК заходи, визнав їх доцільними та такими, що сприяють вирішенню соціальних, природоохоронних та технологічних проблем.

Першим етапом зняття з експлуатації є етап «Остаточного закриття та консервації», реалізація якого має важливе значення для безпеки та вимагає стратегічного періоду часу реалізації (більше 10 років).

Всі роботи, що заплановані до реалізації в рамках проектів ЗЕ обґрунтовані з точки зору безпеки та в цілому спрямовані на захист населення та навколишнього середовища. При виконанні робіт за Проектом на етапі остаточного закриття та консервації блоків ЧАЕС додатковий радіаційний вплив на об’єкти навколишнього природного, соціального та техногенного середовища буде значно нижче радіаційно-гігієнічних регламентів та є прийнятним з точки зору забезпечення екологічної безпеки.

Проект ОЗтаК буде мати велике позитивне значення для регіонів Київської області прилеглих до Зони відчуження та м. Славутич, оскільки виконання всього комплексу робіт, передбаченого проектом ОЗтаК, буде забезпечувати суттєвий вклад у соціально-економічний розвиток регіону, зайнятість населення та наповнення місцевих бюджетів. Таким чином, ця подія стосується інтересів не тільки персоналу Чорнобильської АЕС, але і персоналу обслуговуючих ЧАЕС організацій та мешканців Славутича.

Довідково. На етапі остаточного закриття та консервації енергоблоків Чорнобильської АЕС, що буде тривати до 2028 року, діяльність головним чином буде стосуватися реакторів, контурів багатократної примусової циркуляції та суміжного обладнання блоків 1, 2 та 3 Чорнобильської АЕС. Колишні енергоблоки планується перевести до якісно нового стану, що характеризується більш високим рівнем безпеки з мінімальним споживанням ресурсів в режимі тривалого зберігання. Заплановані роботи мають вирішити наступні основні завдання:

  • демонтаж зовнішніх відносно ядерного реактора систем та елементів установок, що не впливають на безпеку та які не потрібні для виконання робіт на наступних етапах;
  • укріплення бар’єрів, що запобігають поширенню радіоактивних речовин до навколишнього середовища;
  • надійна консервація частин установок, що не демонтуються;
  • створення умов для забезпечення тимчасового контрольованого зберігання радіоактивних матеріалів.

Радіаційний вплив на довкілля при можливих аваріях в процесі виконання робіт не перевищить радіаційно-гігієнічних регламентів, встановлених НРБУ-97 для критичних подій.

Веб-сайт ЧАЕС [http://chnpp.gov.ua/uk/news/1884-chornobilska-aes-dosyagla-vazhlivoji-virobnichoji-vikhi] 14/04/2015