Китай інвестує $6,5 млрд у будівництво ядерних реакторів у Пакистані

Китайська China National Nuclear Corp (CNNC) інвестує $6,5 млрд у будівництво двох ядерних реакторів в пакистанському Карачі. Про це повідомляє Прайм з посиланням на агентство Reuters.

China12269

Будівництво двох ядерних реакторів в пакистанському Карачі. Фото: www.pimagazine-asia.com

Потужність кожного реактора складе до 1,1 тисячі мегават електроенергії. Про початок будівництва реакторів, загальна вартість виробництва яких оцінюється в $9,59 млрд, стало відомо наприкінці листопада. Тоді прем’єр-міністр Пакистану Наваз Шаріф пообіцяв зробити атомну галузь головним джерелом електроенергії в країні.

Наразі в Пакистані проводиться 11 тисяч мегават електроенергії при загальному попиті в 15 тисяч мегават. До 2050 року країна планує наростити потужності атомних електростанцій до 40 тисяч мегават.

Китай вже не вперше допомагає Пакистану в розвитку атомної енергетики, що викликає побоювання США, Індії та ряду інших країн. Прес-секретар МЗС КНР Хуа Чуньїн (Hua Chunying) запевнила, що співпраця Китаю і Пакистану носить виключно мирний характер.

“Двостороннє співробітництво в енергетичному секторі спрямоване на боротьбу з дефіцитом енергії в Пакистані. Це відповідає інтересам пакистанського народу”, – сказала представник китайського МЗС.

Real-economy