Угоду щодо ядерної програми Ірану підпишуть у суботу?

Другий день перемовин у Женеві щодо ядерної програми Ірану завершився без видимих ознак поступу.

П‘ятницю планували останнім днем зустрічі дипломатів.

Однак, у швейцарському місті готуються до того, що все може затягнутися і до суботи.

jeneva

Перемовини у Женеві щодо ядерної програми Ірану. Фото: www.gazeta.ru

Захід підозрює Іран у намаганні створити ядерну зброю, у зв‘язку з чим вже близько десяти років стосовно Ісламської республіки діють економічні санкції ООН.

Заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Аракчі сказав, що “у сторін залишаються принципові розбіжності, причому майже з усіх питань”.

5 постійних членів Ради Безпеки та Німеччина планують укласти з Іраном угоду на півроку – а саме пом‘якшити економічні санкції в обмін на те, що Ісламська республіка обмежить збагачення радіоактивного урану.

“Захід дуже зацікавлений отримати доступ на іранський ринок, що можливо у разі зняття санкцій. Це може відіграти вагому роль під час економічної кризи”, – сказав фахівець Женевського центру з міжнародної безпеки Марк Фіно.

“У кулуарах женевських перемовин говорять про те, що міністри закордонних справ готуються прилетіти до Швейцарії, як це вже було під час минулого раунду перемовин. Це може свідчити про те, що сторони таки близькі до підписання угоди”, – передає з Женеви кореспондент euronews Фаріба Маваддат.

Euronews